Folytatódik a mozgalmas időjárás. A Kárpát-medencébe 48-72 óránként érkeznek a változékony időt okozó frontok. Kedden egy ciklon előoldali áramlásában melegebb léghullámok sodródnak fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákra 25-26 fokig melegedhet majd a levegő.

Szerdán már az említett ciklon egy hidegfrontja határozza meg időjárásunkat. Erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, eleinte néhol zivatarra. A délutáni órákban már felszakadozhat a felhőzet, kevesebb helyen várható csapadék.
Csütörtökre már szárazabb, de hűvös levegő érkezik fölénk. A nappali órák hőmérséklete, a túlnyomóan napos idő ellenére is csak 22-23 fok körül fog alakulni.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte felhős idő várható, majd napközben felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Csapadék nem várható. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-26 fok körül alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, néhol zivatarral. Napközben megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. A délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 22-23 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: folytatódik a változékony idő. Az átmeneti lehűlés után, péntektől felmelegedés várható, majd a jövőhét elején újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, vége, időjárás