A vasárnap érkezett hidegfront nyugalomba jutott felettünk. Hétfőn már egy gyenge anticiklon, illetve a helyi hatások alakítják időjárásunkat. A hajnali órákban fölénk húzódott vékony felhősáv távozása után, többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Az átlagosnál hűvösebb idő várható, 21-23 fok közötti délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Kedden már egy ciklon előoldali áramlásába fogunk tartozni. Délnyugatira fordul a légmozgás felettünk, amellyel meleg levegő érkezik fölénk. A változóan felhős, napos időben, a délutáni órákra már 25-27 fokig melegszik a levegő.

A felmelegedés azonban rövid életűnek ígérkezik, mert szerdán már az említett ciklon egy hidegfrontja lesz ránk hatással. Napközben időnként erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra és néhány fokot visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a délelőtti órákban felszakadozik a vékony felhőzet, ezt követően többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A késő esti órákra 15-18 fokig hűl a levegő.

Kedd: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a késő délutáni óráktól már megnövekedhet a felhőzet, azonban csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Szerda: változóan, időnként erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként zivatarral. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A csütörtöki lehűlés után, péntektől ismét felmelegedés kezdődik, a hétvégén akár nyárias idő is lehet, majd a jövőhét elején újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, napsütés, felmelegedés, front, zápor, időjárás