Az éjszakai órákban érkezett hidegfront mögött száraz, hűvös léghullámok érkeznek fölénk. A hűvös levegő beáramlása erős légmozgással jár, ezért napközben meglehetősen szeles idő várható.

Eleinte még előfordulhat néhol eső, zápor, majd a délelőtti órákban már felszakadozik a felhőzet, majd ezt követően felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a Balaton térségében átmenetileg viharossá fokozódhat. Hűvös idő lesz, a délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő. Hétfőre nyugalomba jut a hidegfront, jelentősen mérséklődik a szél, éppen ezért hajnalra erősen lehűl a levegő, helyenként 6-8 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Napközben többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel, 22-23 fok körüli délutáni maximum hőmérsékletekkel.

Kedden már egy ciklon előoldali áramlásába kerülünk, délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel kisebb felmelegedés kezdődik. A hajnal még hűvös lesz, azonban a délutáni órákban már megközelíthetjük a 25 fokot is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákra 13-16 fokig hűl a levegő.

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem várható. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 6-10 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor.

A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: keddtől kissé melegszik az idő, majd szerdán egy újabb hidegfront közelíti meg hazánkat, ekkor többfelé kell számítanunk csapadékra. Csütörtökre kissé visszaesik a hőmérséklet, majd péntektől újabb kisebb felmelegedés valószínű.

 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, szalinay, nyár, időjárás