Egy ciklon előoldali áramlásában ma még enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának.

Ma a rövid napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Néhol akár felhőszakadás is előfordulhat. Az esti óráktól valószínűleg egy kiterjedt, intenzív csapadékzóna éri el megyénket. Vasárnap hajnalig, különösen a megye déli, délkeleti területein, összességében akár 20-50 mm eső is lehullhat.

Vasárnapra megérkezik a hidegfront, amely mögött már szárazabb, de hűvösebb levegő érkezik fölénk. A hajnali órákban még előfordulhat eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

Napközben felhőátvonulások várhatók, erős északnyugati széllel. A legmagasabb nappali hőmérsékletek szerényen, általában 20-22 fok körül alakulnak majd. Hétfőre nyugalomba jut a hűvös levegő, mérséklődik a szél, éppen ezért a hajnali órákra erősen lehűl a levegő, az ismertebb fagyzugos völgyekben 6-8 fokig csökken a hőmérséklet és többfelé képződhet köd. Napközben napos idő várható, mérsékelt felmelegedéssel.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság! 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan, időnként erősen felhős idő várható. Napközben egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. A késő esti órákra 17-20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben felszakadozik a felhőzet és felhőátvonulások várhatók. Az északnyugatira szél többfelé megerősödik, a Balaton térségében viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, időnként azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet, amiből csapadék nem várható. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepére kisebb melegedés valószínű, azonban az időjárás változékony jellege megmarad.

 

1. Ábra: az ALADIN modell csapadék előrejelzése szombat 21 órára. Látható, hogy Somogy felett már kiterjedt csapadékzóna helyezkedik el. A déli területeken intenzív csapadékgóc is kialakulhat, nagy mennyiségű esővel. 
1. Ábra: az ALADIN modell csapadék előrejelzése szombat 21 órára. Látható, hogy Somogy felett már kiterjedt csapadékzóna helyezkedik el. A déli területeken intenzív csapadékgóc is kialakulhat, nagy mennyiségű esővel. 

Az este érkező nagyobb csapadékzóna előtt, a nappali órákban is kialakulhatnak majd záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, nyár, meleg, időjárás