A hétvége időjárása ismét változékonyan fog alakulni. Pénteken még egy gyenge anticiklon alakítja időjárásunkat, többnyire napos, száraz idő várható, délutáni felhősödéssel, 24-25 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

Szombaton már egy ciklon hidegfrontja közelíti meg hazánkat. A front előterében még meleg, ám nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, amely kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Általában változóan felhős, napos idő várható, az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok.Nem lesz még hűvös, a délutáni órákra 23-25 fokig melegedhet a levegő.

Szombat éjjel, vasárnap hajnalban megérkezhet a hidegfront csapadékzónája, ami a vasárnap délelőtti órákban át is halad felettünk.

Eleinte többfelé kell számítani esőre, záporra, helyenként jelentős csapadék is lehet, majd napközben felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap.

A front mögött visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákra 18-22 fokig melegszik majd a levegő, miközben gyakran megerősödhet az északnyugati szél.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délutáni órák hőmérséklete 24-25 fok körül alakul. A késő esti órákra 17-20 fokig hűl a levegő.

Szombat: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporra, zivatarra. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő, de néhol ennél is hűvösebb lehet.

Távolabbi kilátások: a lehűlés mélypontja hétfő hajnalban várható, néhol akár 5-6 fokos minimumok is lehetnek, majd átmeneti felmelegedés kezdődik.

Alábbi ábránk azt mutatja, hogy vasárnap hajnalban felettünk lesz a hidegfront csapadékzónája.

Az ECMWF modell hőmérsékleti előrejelzése vasárnap 12 órára alább. Nagy területen valószínűek 18-20 fok körüli maximum hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, zápor, nap, nyár, meleg, időjárás