Egy anticiklon alakítja időjárásunkat. A száraz leszálló légmozgások hatására többnyire napos az idő. Mivel a légkörben még mindig van nedvesség, ezért továbbra sem lehet kizárni záporok, zivatarok kialakulását, azonban ezek csak kevés helyen fordulhatnak majd elő.

Hétfőn már egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, a front előterében azonban felerősödik a déli áramlás, mellyel további meleg léghullám éri el térségünket. Valószínű, hogy ekkor tetőzik a kánikula, a délutáni órákban általában 33 fok körüli maximumokat mérhetünk majd.
A nap nagy részében napos idő várható, majd az esti óráktól megnövekedhet a felhőzet és főleg a megye északnyugati, északi tájain elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat.

Kedd virradóra áthalad rajtunk a gyenge hidegfront. A front mögött néhány fokkal frissebb levegő szivárog fölénk, de így marad az igazi nyári idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Csapadék nem valószínű. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: többnyire napos idő várható, de a délutáni órákban megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: többnyire napos idő várható, majd az esti óráktól megnövekedhet a felhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a keddre érkező gyenge front mögött továbbra is nyári idő várható. A hét második felében újabb hidegfront érkezhet, amely már jelentősebb lehűlést okozhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: eleje, augusztus, 2014, időjárás