Még mindig páradús, labilis levegő tartózkodik felettünk, amely kedvez a csapadékképződésnek. Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen felhős lesz az ég és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Egy-egy erősebb csapadékgócban felhőszakadás is előfordulhat, akár 20-50 mm lezúduló esővel.

A délutáni hőmérsékletek 25 fok körül alakulnak, de ahol kisüt a nap, ott akár 27-28 fok is lehet.

Péntektől már határozott javulás kezdődik időjárásunkban. Stabilizálódik felettünk a légkör, egyre nagyobb területen süt ki a nap és erősödik a nappali felmelegedés, szombaton már kevéssel 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a többnyire erősen felhős ég mellett, napos időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra. A délutáni órák hőmérséklete 26-29 fok között alakul, de a tartósan felhős helyeken ennél hűvösebb lesz. Késő estére 20-24 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol kialakulhat futó zápor. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő keddig meleg, viszonylag száraz idő várható, csak néhány helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Szerdán egy hullámzó frontrendszer érkezhet fölénk, ismét változékonyra fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, eső, szalinay, időjárás