Egy ciklon áramlási rendszerében egyelőre még meleg, nedves léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Egy-egy lassabban áthelyeződő csapadékgócból akár nagy mennyiségű eső is hullhat.

Szerda éjfélig szórványosan kell számítani újabb záporok, zivatarok kialakulására, melyek a későbbiekben egyre inkább a megye keleti területei fölé fognak majd koncentrálódni.

Csütörtökre egy gyenge hidegfront vonul át rajtunk. A front mögött 1-2 fokkal hűvösebb és egyre szárazabb levegő érkezik fölénk. Stabilizálódik felettünk a légkör, egyre kevesebb helyen várható csapadék.
Ezt követően anticiklonális hatások uralkodnak majd felettünk, a hétvégén túlnyomóan napos, száraz idő várható, 30 fok feletti kánikulai meleggel.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a több kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 22-25 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak elszórtan alakulhatnak ki záporok. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől száraz meleg levegő érkezik fölénk, sok lesz a napsütés és erősödik a nappali felmelegedés. Szombattól kánikula köszönt be. A jövő hét elején a meleg mellett, ismét megjelenhetnek a záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: augusztus, szalinay, időjárás