Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Továbbra is meleg, nedves levegő áramlik fölénk, ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A következő napokban is folytatódik a fülledt, meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni óráktól szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A lassan mozgó cellákból lokálisan 30-50 mm eső is lezúdulhat.

Kedden, szerdán folytatódik a változékony, nyári idő. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan bármelyik nap előfordulhatnak záporok, zivatarok. Továbbra sem lehet kizárni felhőszakadások kialakulását. A délutáni hőmérsékletek általában 27-30 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon, illetve időszakokban ennél hűvösebb lehet.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul, de a tartósan napos tájakon kevéssel 30 fok fölé is melegedhet a levegő. Késő estére 22-25 fokig hűl a levegő.

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugati szél helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felétől száraz, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az éjszakák hűvösebbek lesznek, azonban a nappali órák hőmérséklete a sok napsütés hatására 30 fok közelében alakulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, jég, időjárás, felhő, eső, zápor, csapadék