A Kárpát-medence felett egy ciklonális mező húzódik. Ebben a képződményben déli áramlással meleg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok, felhőszakadások kialakulásának. Egy-egy zivatargócban 30-50 mm eső is lezúdulhat. A keddtől péntekig tartó időszakban, szeszélyes területi eloszlásban, összességében, akár nagy mennyiségű csapadék is hullhat.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

Kedden és szerdán a több-kevesebb napsütés mellett, szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás, esetleg jégeső is előfordulhat. Fülledt meleg idő várható, 28-30 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

 A szerda délutáni óráktól délnyugat felől nagy nedvességtartalmú léghullámok érik el megyénket. Eleinte még napos idő várható, majd az esti óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás.

Csütörtökön már sokfelé kell számítani zivatarra, felhőszakadásra, helyenként nagy mennyiségű csapadék is lehet. A több felhő és csapadék miatt kissé visszahűl a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákban 22-24 fok között alakul a hőmérséklet.

null

Szerda: eleinte még napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé lehet zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: a gyakran erősen felhős ég mellett csak rövid napos időszakok valószínűek. Sokfelé fordulhat elő zivatar, felhőszakadás. Többfelé lehet jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő. Az alacsonyabb értékek a tartósan felhős, csapadékos tájakon, illetve időszakokban lesznek.

null

Távolabbi kilátások: szombattól, vasárnaptól szárazabb levegő érkezhet fölénk, csökken a zápor, zivatar hajlam.Vasárnap és hétfőn kánikula valószínű, majd a jövő keddtől ismét növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyári, időjárás, fülledt, meleg