Vasárnaptól fokozatosan egy ciklonális mező, úgynevezett alacsony nyomású teknő húzódik fölénk. Ez az időjárási helyzet rendkívül kedvez a heves zivatarok, felhőszakadások, jégesők kialakulásának. Egy-egy lassabban mozgó zivatarcellában, illetve felhőszakadás gócban, lokálisan akár 20-60 mm eső is lezúdulhat. Fülledt meleg idő várható, a tartósan felhős, csapadékos tájakon, illetve időszakokban 25 fok körül, míg a napos időszakokban 30 fok körül alakulnak majd a maximum hőmérsékletek, a magas páratartalom miatt azonban, ezeket az értékeket a ténylegesnél is melegebbnek érezhetjük majd.

Vasárnap eleinte még várható néhány órás napsütés, majd a délutáni óráktól, dél felől erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Lokálisan nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat. A délutáni órák hőmérséklete 27-30 fok körül alakul, de a tartósan felhős, csapadékos időszakokban ennél hűvösebb is lehet.

Hétfőn is nagy nedvességtartalmú levegő alakítja időjárásunkat, többfelé kell számítani újabb zivatarokra, felhőszakadásokra, majd kedden átmenetileg kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, ekkor csak elszórtan lehet csapadék. Szerdán ismét nagy nedvességtartalmú levegő érkezik.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság. Lesznek helyek, ahol a vártnál jóval kevesebb csapadék hullik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: eleinte még lehet néhány órás napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Többfelé lehet felhőszakadás, néhol jégeső. Szeszélyes területi eloszlásban, lokálisan, akár 20-60 mm eső is lezúdulhat. A délutáni órák hőmérséklete 27-30 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon csak 25 fok körül alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

Hétfő: a gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Többfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás, néhol jégeső. Helyenként nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra általában 26-28 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos időszakokban ennék kissé hűvösebb is lehet.

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is marad a változékony, fülledt, meleg idő. Szinte mindennap kell számítani záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, meleg, nyár, időjárás