Déli áramlással meleg, eleinte még száraz léghullámok érkeznek fölénk, ezért a hétvége első napján többnyire napos, száraz, igazi strandidő várható, általában 28-31 fokos délutáni maximum hőmérsékletekkel. Napközben időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki hűsítő zápor, zivatar. Szombaton erős UV sugárzás várható! 

Vasárnaptól egy ciklon áramlási rendszerében több hullámban meleg, de egyre nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. Ez az időjárási helyzet ismét kedvez majd a záporok, zivatarok, felhőszakadások kialakulásának.

Eleinte még előfordulhat néhány órás napsütés, majd napközben délnyugat felől megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Fülledt meleg várható, a délutáni órákra 27-30 fokig melegszik a levegő, de a tartósan felhős csapadékos tájakon ennél kissé hűvösebb is lehet.

Hétfőn továbbra is nedves, labilis levegő alakítja megyénk időjárását. A gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Többfelé kell számítani záporra, zivatarra, néhol felhőszakadás és jégeső is lehet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 26-28 fok körül alakul, de néhol ennél kissé hűvösebb is lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. Néhol előfordulhat futó zápor, zivatar. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 28-31 fok között alakul. Késő estére 22-25 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még lehet néhány órás napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is lehet felhőszakadás és jégeső kíséretében. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon ennék kissé hűvösebb is lehet.

Hétfő: a gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás és jégeső. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő, de néhol ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Távolabbi kilátások: a jövő péntekig folytatódik a fülledt meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Összességében jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, szalinay, nyár, időjárás