Ez az időjárási helyzet rendkívül kedvez a heves zivatarok, felhőszakadások, jégesők kialakulásának. A vasárnaptól jövő péntekig tartó időszakban, többfelé valószínű jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék. Szeszélyes területi eloszlásban, összességében, akár 30-80 mm eső is lehullhat ebben az időszakban. Mivel felettünk továbbra is déli lesz az áramlás, ezért fülledt meleg idő várható. A tartósan felhős, csapadékos tájakon, illetve időszakokban 25 fok körül, míg a napos időszakokban és tájakon 30 fok körül alakulnak majd a maximum hőmérsékletek. A magas páratartalom miatt azonban, ezeket az értékeket a ténylegesnél is melegebbnek érezhetjük majd.

A napos időszakok, valamint a záporok, zivatarok, térben és időben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése még az esemény napján is meglehetősen bizonytalan.

Az előrejelzett csapadék mennyiségében és területi eloszlásában nagyfokú a bizonytalanság!

null

Hőmérsékleti és csapadék diagram Somogy megye területére. Az ábrán jól látszanak a kiugró csapadékgörbék, a vasárnap és péntek közötti időszakban.

null

A vasárnaptól jövő péntekig lehulló össz. csapadékmennyiség. Lesznek helyek, ahol egyhavi mennyiségnél is több csapadék hullik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklony, nemyolo, vasárnap, időjárás