Pénteken nyugat felől átmenetileg nedvesebb léghullámok érik el hazánkat, de Somogy megye időjárására ez nem lesz jelentős hatással. A több-kevesebb napsütés mellett, időnként felhők érkeznek fölénk, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Meleg lesz, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 26-30 fok között alakul.

Szombaton már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés, és tovább erősödik a nappali felmelegedés. Részleges kánikula várható, azaz helyenként, kevéssel 30 fok fölé is melegedhet a levegő.

Vasárnap újabb változás kezdődik időjárásunkban. Délnyugat felől egy ciklonális mező húzódik hazánk fölé. Több hullámban meleg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érnek el minket, ezért ismét csapadékosabb, záporokkal, zivatarokkal, felhőszakadásokkal tarkított periódus kezdődik.

Vasárnap eleinte még számíthatunk néhány órás napsütésre, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Fülledt, meleg idő lesz, 27-30 fok közötti délutáni hőmérsékletekkel, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon 25 fok várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként megnövekszik a felhőzet, de csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A délutáni órák hőmérséklete 26-30 fok között alakul. Késő estére 19-22 fokig hűl a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol kialakulhat hűsítő zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: eleinte napos idő várható, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon 25 fok lesz.

null

Távolabbi kilátások: a jövő péntekig változékony, záporokkal, zivatarokkal, felhőszakadásokkal tarkított idő várható. Többfelé lehet jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, nyár, időjárás