Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a várható hőség miatt!

Ma erős UV sugárzásra kell számítani!

Egy ciklon előoldali áramlásában vasárnap még száraz, igen meleg, afrikai eredetű levegő érkezik fölénk. A szinte zavartalan napsütés hatására, nagyon magasra emelkedik a levegő hőmérséklete, a délutáni órákban általában 32-35 fok közötti maximum értékeket mérhetünk majd.

Hétfőtől változás kezdődik időjárásunkban. Nyugat felől egy frontrendszer éri el hazánkat, ennek hatására keddtől már mérséklődik a nagy meleg és záporokkal, zivatarokkal tarkított időszak köszönt be.

A hét első napján eleinte még napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé alakulhat kis zápor, zivatar. Helyenként heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Kissé már mérséklődhet a nagy meleg, azonban még így is 28-32 fok között alakulhatnak majd a maximum hőmérsékletek.

Kedden nedves levegő alakítja időjárásunkat. A gyakran erősen felhős ég mellett, főleg a megye déli tájain lehetnek rövidebb naposabb időszakok is. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol jelentős mennyiségű csapadék is lehet. Tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 25-28 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 31-34 fok között alakul. Késő estére 24-27 fokig hűl a levegő.

Hétfő: eleinte napos idő várható, majd napközben már erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A déli szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 28-32 fokig melegszik a levegő.

Kedd: a gyakran erősen felhős ég mellett, kevés napsütés is lehet. Többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Néhol heves zivatar is lehet, felhőszakladással, jégesővel. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig marad a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított, mérsékelten meleg nyári idő. Péntektől melegebb, szárazabb levegő érkezhet fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csúcs, száraz, lehűl, nap, strand, meleg, front, időjárás