Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogyra, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt.

Ma erős UV sugárzás várható! 

Erősödő déli áramlással, több hullámban egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A következő napokban tovább erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák sem hoznak már jelentős felfrissülést. A hőhullám tetőpontja várhatóan vasárnap lesz, ekkor többfelé mérhetünk majd 30-35 fok közötti csúcshőmérsékleteket.

Pénteken a sok napsütés mellett, időnként még megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Egy-egy intenzívebb zivatargócban továbbra is előfordulhat felhőszakadás és jégeső is. Szombattól már szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért  a hétvégén túlnyomóan napos, száraz idő várható, kevés gomolyfelhővel. 

Hétfőtől újabb változás kezdődik időjárásunkban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a sok napsütés mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan kialakulhat egy-egy zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 23-25 fokig hűl a levegő.

Szombat: a sok napsütés mellett, időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan napos idő várhat, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra 31-34 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfőtől változékonyabbra fordul időjárásunk, egyre többfelé várható zápor, zivatar és mérséklődik a nagy meleg. A jövő hét közepéig záporokkal, zivatarokkal tarkított nyári idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, szalinay, kánikula, időjárás