Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki megyénkre a helyenként előforduló felhőszakadások miatt!

Alábbi ábránk az ECMWF modell csapadék előrejelzése hétfő 15 órára. 



Délnyugat felől meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban is marad a változékony nyári idő.

Csütörtökig  a napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan minden nap kialakulhatnak záporok, zivatarok. Egy-egy  zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A következő időszakban a hőmérsékletek is állandósulni látszanak, hajnalban általában 14-18 fok körüli, míg a délutáni órákban 26-30 fok közötti hőmérsékleti értékeket mérhetünk majd. Péntektől tovább erősödhet a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni órákban szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 27-30 között alakul. A késő esti órákra 20-24 fokig hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan kell számítani záporra, zivatarra. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 14-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a napos időszakok mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 14-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől kissé szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, ezért csak elszórtan lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. Erős felmelegedés kezdődik, beköszönt a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zvivatar, felhő, eső, időjárás, csapadék, zápor