A következő napokban folytatódik a változékony, nyári idő. Délnyugat felől több hullámban meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érik el megyénket. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A napos időszakok mellett, időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat.

A hőmérsékletek csütörtökig állandósulni látszanak, a hajnali órákban 14-18 fok között, míg a délutáni órákban 26-30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Péntektől kissé szárazabb levegő érkezik fölénk és tovább erősödhet a nappali felmelegedés.


A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délutáni órákra 26-29 fokig melegszik a levegő. Késő estére 22-24 fokig hűl a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló felhőszakadások miatt.

null

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan továbbra is számítani kell záporokra, zivatarokra. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 14-17 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén beköszönt a kánikula, záporok, zivatarok már csak néhol alakulhatnak ki.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, szalinay, időjárás