Az újabb változást egy Kárpát-medence felett kialakuló anticiklonnak, valamint a későbbiekben a Brit-szigetek környékén felépülő ciklonnak köszönhetjük majd. A két képződmény áramlási rendszerében eleinte meleg, az időszak végén már igen meleg, afrikai eredetű léghullámok érhetik el hazánkat. A jövő hét végétől már egyre többfelé emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet.

A hét közepéig azonban még a helyi hatások, egy távozó ciklon után visszamaradt viszonylag nedves, labilis levegő alakíthatja időjárásunkat.
A talajnedvesség, valamint az egyre több napsütés hatására erős lesz a párolgás, amely kedvez majd a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.
A vasárnaptól szerdáig tartó időszakban, főként a délutáni órákban bárhol előfordulhat majd átmeneti zápor, zivatar, de emellett sok lesz a napsütés és igazi nyári idő valószínű, 26-30 fok közötti maximum hőmérsékletekkel.
A hét végétől aztán, egy ciklon előoldali áramlásában már száraz, egyre melegebb levegő érkezhet fölénk, ezzel megindulhat majd a légkör kiszáradása is. Egyelőre még meglehetősen bizonytalan, de a mostani számítások szerint, a kezdődő kánikula, kisebb hőmérséklet visszaesésektől eltekintve akár tartós is lehet.

Megjegyzés: az előrejelzés a jelenlegi modellfutások alapján készült, amely a későbbiekben még módosulhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

null

Hőmérsékleti előrejelzés július 18-ra. Déli áramlással meleg léghullámok érkeznek a magasban.

null

Hőmérsékleti előrejelzés július 26-ra. Egyre melegebb, afrikai eredetű levegő érkezhet fölénk.

null

A jövő hétvégén már talajszinten ( 2m ) is megjelenhetnek a 32-33 fokos maximum hőmérsékletek.

null

Hőmérsékleti és csapadék diagram Somogy megye térségére. Jól látható a fokozatos felmelegedés, valamint az időszak elején valószínű csapadék.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, kánikula, felmelegedés, időjárás