A következő napokban is folytatódik a változékony, eleinte az ilyenkor szokásosnál kissé hűvösebb idő. A nedvesebb levegő több hullámban érkezik fölénk, ezért a rövid napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan szinte mindennap lehet számítani esőre, záporra, zivatarra.

Csütörtökön dél felől ismét nedves levegő éri el hazánkat, amely a következő két nap időjárását döntően megfogja határozni. A kezdeti változóan felhős, napos idő után erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar és felhőszakadás is előfordulhat. A legmagasabb délutáni hőmérsékletek 22-25 fok között alakulnak, ám a tartósan borult, csapadékos tájakon ennél hűvösebb lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére, a helyenként előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt.

Pénteken többnyire felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, helyenként zivatarral. Néhol jelentős mennyiségű csapadék is lehet.
Szombattól kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért több lesz a napsütés, de elszórtan továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok.
Erősödik a nappali felmelegedés.

A naposabb területek, valamint a záporok, zivatarok időben és térben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás is előfordulhat.
Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 22-25 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon ennél is hűvösebb lesz. Késő estére 18-21 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. A délutáni órákban elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 23-26 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik, a délutáni maximum hőmérsékletek már elérhetik a 30 fokot is. Záporok, zivatarok szórványosan továbbra is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, szalinay, időjárás