A következő napokban nedves, labilis levegő alakítja időjárásunkat. Ez az időjárási helyzet a jövő hét elejéig, egész Somogy megye, így a Balaton déli partjának időjárására is jellemző lesz.

Napközben a változóan felhős,napos időszakok után, a déli óráktól menetrendszerűen érkeznek majd a záporok, zivatarok, amelyek az esti, késő esti óráktól valószínűleg megszűnnek majd. Lokálisan mindennap előfordulhat majd jelentős mennyiségű csapadék. Az időszak elején 23-25 fok körül alakul a legmagasabb nappali felmelegedés, majd szombattól kissé már melegszik a levegő. Az éjszakák a páratartalom miatt nem lesznek hűvösek, általában 15-18 fok között alakulhatnak majd a legalacsonyabb hőmérsékletek.

Részletes időjárás előrejelzés a következő 5 napra Zamárdi és környékére:

Szerda: a kevés napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Az esti óráktól megszűnhetnek majd a záporok, zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: eleinte lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok körül alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős, napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Lokálisan nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

Szombat: a több-kevesebb napsütést követően, gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 23-26 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: a változóan felhős, napos idő mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

Megjegyzés: a napos és zivataros területek időben és térben is váltakozhatnak majd egymással, ezért ezek előrejelzése meglehetősen bizonytalan.

 

Ábra: a GFS modell hőmérsékleti és csapadék diagramja Zamárdi és környéke rácspontra. Az ábra alján látható a csapadékgörbe. Július 9-13 tartó időszakban végig kileng a csapadékgörbe, ami záporokat, zivatarokat jelent.
Ábra: a GFS modell hőmérsékleti és csapadék diagramja Zamárdi és környéke rácspontra. Az ábra alján látható a csapadékgörbe. Július 9-13 tartó időszakban végig kileng a csapadékgörbe, ami záporokat, zivatarokat jelent.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: gfs, sound, balaton, időjárás