Egy hidegfront közelíti meg hazánkat. A front előterében nedves, labilis levegő érkezik fölénk. Ez az időjárási helyzet kiváló feltételeket biztosít a heves záporok, zivatarok kialakulásának. Egy zivatarzóna a hajnali órákban már átvonult felettünk, a következő majd napközben éri el megyénket.

Ma többször erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. Lokálisan nagy mennyiségű, akár 20-50 mm csapadék is lehullhat. Fülledt meleg lesz, a délutáni órákra 30-32 fokig emelkedik a hőmérséklet, de zivatarok alkalmával 4-5 fokot is visszaeshet a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a helyenként előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt!

 Szerdán átmenti szünet után ismét egy csapadékzóna éri el megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Többfelé lehet jelentős mennyiségű csapadék. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a délutáni órákban 23-25 fok közötti hőmérsékletek valószínűek, de a tartósan csapadékos tájakon 20 fok várható.

Csütörtökön kissé szárazabb levegő érkezik fölénk, de elszórtan továbbra is számítani lehet záporokra. A délutáni hőmérsékletek 22-25 fok között alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul, de a zápor, zivataros helyeken ennél hűvösebb lesz. A késő esti órákra 23-26 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő, de a tartósan csapadékos tájakon nem lesz melegebb 20 foknál.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből elszórtan kialakulhat zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított, mérsékelten meleg idő. Az időszak végén felmelegedés kezdődhet.

null

A friss műholdfelvételen egy távozó és egy közeledő zivatarrendszer felhőzete látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: over, kánikula, szalinay, időjárás