Hétfőn nagy területen várható hőség. A túlnyomóan napos, száraz időben 33-35 fokig melegszik a levegő. Keddtől jelentős változás kezdődik időjárásunkban.

Továbbra is afrikai eredetű, meleg léghullámok alakítják időjárásunkat.
A hőhullám tetőpontja ma valószínű megyénkben. A túlnyomóan napos, száraz időben, a délutáni órákra 33-35 fok közé melegedhet a levegő és a késő esti órákra sem hűl 25-28 fok alá.

Keddtől változás kezdődik időjárásunkban. A nyugati ciklon egyik frontrendszere már megközelíti hazánkat, így változékonyabbra, szerdától hűvösebbre fordul időjárásunk. Kedden átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az eleinte délnyugati szél, az esti óráktól északnyugatira fordul és megerősödik. Nem lesz még hűvös, a délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékeket a naposabb, kevésbé csapadékos tájakon mérhetjük majd, azonban a tartósan felhős, záporos területeken 28 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdán jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés. Ismét megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, esetleg zivatar. Többfelé hullhat jelentős mennyiségű csapadék. A délutáni órákra 23-25 fokig melegedhet a levegő, azonban a tartósan csapadékos tájakon nem lesz több 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhőkkel. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 25-28 fokig hűl a levegő.

Kedd: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A változó irányú szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő, de a felhős, csapadékos tájakon 28 fok valószínű.

Szerda: erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható eső, zápor, zivatar. Többfelé lehet jelentős csapadék. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-20 fok között valószínű. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borult, csapadékos tájakon 20 foknál nem lesz melegebb.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben mérsékelten meleg, változékony időjárás várható. A hónap közepétől erőteljes melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, strand, hőség, kánikula, időjárás