Megérkezett fölénk az afrikai eredetű levegő első hulláma. Az erős párolgás, valamint az átmenetileg fölénk érkező nedves levegő hatására, a sok napsütés mellett, erősebb gomolyfelhő képződésre is számíthatunk és néhol egy-egy frissítő zápor, zivatar is előfordulhat majd. A záporok kis területekre fognak majd koncentrálódni és hamar megszűnnek.

Szombaton és vasárnap folytatódik a felmelegedés. A sok napsütés mellett, főleg szombaton fordulhatnak elő átmeneti záporok, zivatarok, vasárnap már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk. A délutáni órák hőmérsékletei általában 30-34 fok között alakulnak majd, a magasabb értékek a zavartalanul napos tájakon lesznek.

Hétfőn tovább fokozódik a meleg, beköszönt a hőség. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 33-35 fok körül alakul, és a hajnali órákban sem lesz 20 foknál hűvösebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: többnyire napos, száraz idő lesz, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A déli szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 30-33 fok között alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 31-34 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, kevés gomolyfelhővel. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-21 fok között alakul. A délutáni órákra 32-35 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő szerdán hidegfront érkezik, jelentősen mérséklődik a nagy meleg, majd ezt követően átlagos hőmérsékletű nyári idő várható, többfelé záporral, zivatarral.

1. Ábra: a modellábra a mai időjárási helyzetet ábrázolja. A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon,  ( T ) egyenesen a Kárpát-medence fölé csavarja az afrikai eredetű meleg levegőt.
1. Ábra: a modellábra a mai időjárási helyzetet ábrázolja. A Brit-szigetek felett örvénylő ciklon,  ( T ) egyenesen a Kárpát-medence fölé csavarja az afrikai eredetű meleg levegőt.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, időjárás, szalinay, nyár