Az éjszakai órákban záporokat, zivatarokat okozva egy hidegfront vonult át rajtunk. A front mögött már szárazabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. A délelőtti órákban mindenütt felszakadozik a felhőzet és ezt követően napos idő várható, délutáni gomolyfelhő képződéssel. A legmagasabb hőmérséklet ma 25-27 fok között alakul.

null

Péntektől már délire fordul az áramlás felettünk, amellyel megkezdődik a meleg levegő beáramlása. Hajnalban még hűvös lesz, majd napközben a zavartalan napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már megközelítheti a 30 fokot is.

Szombattól további erős felmelegedés várható, ekkor már kánikula valószínű, 30-33 fok körüli csúcshőmérsékletekkel.

Többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol alakulhat ki a délutáni órákban frissítő zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a délelőtti órákban felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Ezt követően napos idő várható, gomolyfelhő képződéssel. Az északnyugati szél élénk lesz. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. A késő esti órákra 15-19 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok körül alakul. A délutáni órákra 27-30 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb néhol alakulhat ki frissítő zápor. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a szombaton kezdődő kánikula a jövő szerdáig tarthat. Ezután enyhül a nagy meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított, átlagos hőmérsékletű nyári idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, nyár, időjárás