Az időjárási helyzetet egy brit ciklonnak köszönhetjük, melynek hatalmas áramlási rendszerében érkezik majd fölénk az afrikai eredetű levegő.

A nyugati ciklon mintegy pumpaként működve, a Kárpát-medencébe szippantja majd az igen meleg levegőt.

Péntektől már délire fordul felettünk az áramlás, erős felmelegedés kezdődik, majd a hétvégén beköszönt a hőség, a 33-36 fok közötti csúcshőmérsékletek. Az idei nyár második komoly hőhulláma a jövő hét közepéig tarthat, ekkor enyhül a nagy meleg, de csak átlagosra eshet vissza a hőmérséklet, továbbra is meleg, nyári idő valószínű, záporokkal, zivatarokkal tarkítva.

A modellábra jó szemlélteti, hogy egy meleg nyelv nyúlik majd fel Afrika irányából egészen Európa középső területei fölé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Afrika, hullám, kánikula, meleg, hőség, időjárás