Egy érkező frontrendszer előterében ma felerősödik a déli áramlás, tovább melegszik a levegő. A nap nagy részében napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól kezdve megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol már kialakulhat kisebb zápor, zivatar. A délnyugati szél egyre erősebb lesz, jelezve ezzel a hétfőn érkező újabb változást.

Vasárnap erős UV sugárzás várható!

Hétfőn egy hullámzó frontrendszer éri el megyénket. A frontzóna csapadékot és átmeneti lehűlést okoz majd. Már a reggeli óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és napközben egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol egy-egy heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugtai szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban 22-24 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A hullámzó frontrendszer a nap végére át is vonul rajtunk, így kedden már változóan felhős, napos idő várható, kissé erősödő nappali felmelegedéssel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, majd az esti óráktól már megnövekedhet a felhőzet, de csak néhol lehet kisebb zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 28-32 fok között alakul. Késő estére 20-23 fokig hűl a levegő.

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok körül alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felétől komoly felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidehfront, idő, lehűl, zápor, kánikula, hőség, zivatar, időjárás