Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére az előforduló heves zivatarok és felhőszakadások miatt.

Dél felől több hullámban meleg, egyre nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Ez az időjárási helyzet kiváló feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. Az esti óráktól kezdve, egyre többfelé kell számítani heves záporokra, zivatarokra. Jó szerveződött zivatarrendszer is kialakulhat heves kísérőjelenségekkel. Zivatargócokban nagyméretű jég (2-3 cm), valamint felhőszakadások (30-50mm) is lehetnek. Heves zivatarok környezetében károkozó szélviharra is számítani kell.


A ma estétől csütörtökig tartó időszakban, összességében jelentős, helyenként akár nagy mennyiségű csapadék is lehullhat. A hőmérsékletek a csapadékos tájakon és időszakokban 20-22 fok körül alakulnak, míg az átmeneti naposabb időszakokban 25 fok körüli maximum értékeket mérhetünk majd.

Alábbi ábránk: a GFS modell hőmérsékleti- és csapadékdiagramja Kaposvár környékére. A modell nagy mennyiségű csapadékot vár a következő napokra.


Hétfőn a nap nagy részében még napos idő várható, legfeljebb fátyolfelhőzet szűrheti majd a napsütést. A késő délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható heves zápor, zivatar. Zivatargócokban jégeső és felhőszakadás is lehet. Zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. Meleg lesz, a délutáni órákban még 26-30 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Kedden és szerdán, a napos időszakok mellett, gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé kell számítani ismétlődő záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra. Többfelé hullhat nagy mennyiségű csapadék. A következő napokban mérséklődik a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok is várhatók, felhőszakadás és jégeső kíséretében. A szél zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-30 fok között alakul. Késő estére 20-24 fokig hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral, zivatarral, felhőszakadással. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok körül alakul. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő, de az átmenetileg naposabb tájakon 25 fok is lehet.

Szerda: eleinte napos idő lesz, majd a déli óráktól újabb erős felhősödés várható, többfelé záporral, zivatarral. Zivatargócokban jégeső és felhőszakadás is lehet. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a csapadékos idő, majd péntektől szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés, de erős felmelegedés nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jég, felhőszakadás, idő, vihar, zivatar, eső, időjárás