"Hétfő délutántól nedves, labilis levegő éri el hazánkat, amely csütörtökig meghatározhatja időjárásunkat. A kiadós esők mellett, néhol szélvihar is várható. Helyenként jég is eshet" - így szólt röviden napindító előrejelzésünk.

Most újabb részletek derülnek ki a közelgő özönvízről.

A nagy csapadék két hullámban érkezhet majd. A mostani számítások szerint, a kedd hajnali órákban egy komoly felhőszakadásos zóna éri el megyénket, amely meghatározhatja az egész nap időjárását. Kedden ismétlődő záporokra, felhőszakadásokra kell számítani.

A második hullám szerda déltől érkezhet meg. A délelőtti órákban még lehet napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar, felhőszakadás és jégeső. Nagy mennyiségű csapadékra kell számítani, a csapadékos időszak a csütörtök délelőtti órákig is eltarthat.

Megjegyzés: az előrejelzés bizonytalan. Lesznek helyek, ahol az előrejelzettnél jóval kevesebb csapadék hullik majd le.

Ábráinkon a GFS legfrissebb modellfutása Kaposvár és környékére. A modell összességében több mint 100 mm csapadékot vár a következő napokra. A piros nyilak a kiugró csapadékgörbét jelölik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: árvíz, víz, eső, csapadék, zápor, időjárás