Szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, a több napsütés hatására kissé már erősödik a nappali felmelegedés. A tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon egyre kisebb hatással lesz ránk, felhőzete lassan visszahúzódik, így egyre több napsütésre számíthatunk.

Elsősorban a déli területeken, időnként még megnövekedhet átmenetileg a felhőzet és itt-ott futó zápor is előfordulhat majd, de a megye nagy részén a napsütésé lesz a főszerep. Pénteken egy gyenge hidegfront érkezik, átmenetileg megtorpan a felmelegedés, záporokkal tarkított, szeles idő várható.

Szerdán változóan felhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb a megye déli tájain alakulhat ki egy-egy futó zápor. Erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákra általában 25 fokig melegszik majd a levegő.

Csütörtökön már az egész megyében napos idő várható, kevés gomolyfelhő képződéssel, melyből csapadék nem várható. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már 25-27 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Pénteken egy gyenge hidegfront ér el minket, az időnként erősen megnövekvő felhőzetből szórványosan várható kisebb eső, zápor, de e mellett napos időszakok is lehetnek. Az északnyugati szél megerősödik, főleg a Balaton térségében viharossá is fokozódhat. A front hatására kissé mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő felhőzetből, főleg a déli tájakon fordulhatnak elő átmeneti záporok. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. A késő esti órákra 17-20 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire napos idő várható, kevés gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős, napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra. Az északnyugati szél megerősödik, a Balaton térségében viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 23-26 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a felhősebb tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődik, akár kevéssel 30 fok fölé is melegedhet a levegő, azonban magas lesz a páratartalom, ismét megjelennek a délutáni záporok, zivatarok. Fülledt, meleg idő veszi kezdetét.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, átlag, felhő, idő, napsütés, zápor, időjárás