Szóval, beköszönthet a kánikula, azonban ennek tartóssága és jellege még meglehetősen bizonytalan.

Az átmeneti mérsékelten meg időszak után a jövő héttől újabb jelentős változás állhat be időjárásunkban. Egy ciklon előoldali áramlásában ismét afrikai eredetű, meleg léghullámok indulhatnak meg a Kárpát-medence felé. A meleg levegő térhódítása ugyanakkor a ciklon elhelyezkedésétől függően még nem egyértelmű.

Valószínű, hogy Európa középső része felett egy délnyugat-északkeleti irányú tengely alakulhat majd ki, amely elválasztja egymástól a kontinens  nyugati, északnyugati területei felett felhalmozódó mérsékelten meleg, hűvösebb levegőt az Európa délkeleti, keleti részén található meleg, száraz levegőtől.

A Kárpát-medence éppen e két ellentétes léghullámok határán, azaz egy keveredési zónában helyezkedhet majd el.

Egyelőre még bizonytalan, de a friss számítások szerint hazánk eleinte a tengelytől keletre helyezkedhet majd el, azaz a száraz, meleg zónához fog tartozni, míg a nyugat-európai országok a mérsékelten meleg, hűvösebb zónába kerülhetnek majd.

Valószínű, hogy a későbbiekben ez a tengely keleti irányba fog majd hullámozni, azaz a dunántúli tájak is előbb-utóbb átkerülhetnek majd a mérsékelten meleg, de továbbra is nyárias hőmérsékletű zónába. Ebben az esetben záporokkal, zivatarokkal tarkított Medárd jellegű időjárás alakulhat ki.

Összegezve tehát, a jövő hét elejétől jelentős felmelegedés kezdődhet, visszatérhet a kánikula, a kevéssel 30 fok feletti délutáni hőmérsékletek. A meleg időszak hossza és jellege azonban még kérdéses. Valószínű, hogy hosszan tartó, száraz időszak nem lesz, helyette inkább főleg a későbbiekben záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt, meleg idő alakulhat majd ki.

Megjegyzés: az előrejelzés a legfrissebb modellfutások alapján készült, ami a  későbbiekben még módosulhat. Jelentős változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.



1. Ábra: a térképen jól látható az Európát hőmérsékletileg elválasztó " tengely ". Meglehetősen nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki Európa nyugati, északnyugati, illetve a kontinens délkeleti, keleti területei között. Délről igen meleg levegő indul meg felénk ( fekete nyíl ) , ugyanakkor északnyugat felől hűvösebb levegő áramlik a nyugati területek fölé. ( kék nyíl ) Hazánk a két zóna között helyezkedhet majd el, azaz forró száraz, illetve mérsékelten meleg, kissé nedvesebb, záporokkal, zivatarokkal tarkított időszakok váltakozhatnak majd egymással.



2. Ábra: a GFS modell hőmérsékleti diagramja Kaposvár és környékére.
Látható, hogy a jövő hét elejétől határozott, erős felmelegedés kezdődik a magasban (piros nyíl).



3. Ábra: a GFS modell hőmérsékleti (2m) előrejelzése június 25-re. A modell 32-34 fokos maximum hőmérsékleteket számol hazánk területére. A magasabb értékek az ország keleti, délkeleti tájain lehetnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, kánikula, meleg, időjárás