Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek felhőzete éri ma el megyénket. A ciklon jelentős csapadékzónája azonban határainkon kívül marad, nálunk csak elszórt kisebb esőket, záporokat okoz majd, amely nem enyhíti jelentősen a szárazságot. A mostani számítások szerint, a változékonyabb idő szerdáig tart, ezután ismét szárazabb, kissé melegedő idő valószínű.

null

Hétfőn kezdetben még lehet kevés napsütés, majd dél felől megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól, főleg a megye déli tájain már kisebb eső, zápor is előfordulhat. A hőmérsékletek kissé visszaesnek, a délutáni órákra általában 22-24 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékeket a tartósabban napos tájakon mérhetjük majd.

Kedden és szerdán, gyakran lesz felhős az ég felettünk és szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. A csapadék főleg a megye déli tájaira lesz jellemző, míg az északabbi területeken akár kevés napsütés is előfordulhat. A hőmérsékletek általában 22-25 fok között alakulnak majd, az alacsonyabb értékek a felhősebb, záporos tájakon lesznek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd dél felől megnövekszik a felhőzet és elszórtan várható kisebb eső, zápor. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok körül alakul. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: változóan, időnként erősen felhős idő várható. Főleg a megye déli felén, szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósabban derült tájakon lesznek.

null

Szerda: a változóan felhős ég mellett, időnként erősebben megnövekszik a felhőzet és főleg a megye déli tájain kisebb eső, zápor is előfordulhat. Megélénkül az északi szél. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő. A magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a mérsékelten meleg, kissé változékony idő. A hét második felétől melegedés várható, vasárnaptól azonban újabb gyenge hidegfront érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, szalinay, időjárás