Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetés adott ki Somogyra is, a helyenként előforduló heves zivatarok, felhőszakadások, valamint a várható hőség miatt.

Megszűnik a meleg levegő utánpótlása, felettünk északira, északnyugatira fordul az áramlás, mellyel több hullámban hűvös levegő éri el hazánkat.
Fokozatos lehűlés kezdődik, vasárnaptól növekvő csapadékhajlammal.

Csütörtökön eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni, esti óráktól kezdve erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Somogy nagyobb területein azonban, a front szárazon vonul majd át. A szél északnyugatira fordul, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. Kissé már mérséklődik a nagy meleg, a délutáni órákban 30-32 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. 

Péntekre átvonul felettünk a gyenge hidegfront, napos, száraz idő várható. Megszűnik a kánikula, a legmelegebb nappali órákban, 25-28 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Szombatra kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a napos időszakok mellett, időnként megnövekszik majd a gomolyfelhőzet és szórványosan alakulhatnak ki záporok esetleg gyenge zivatarok.

Vasárnaptól változékonyabbra fordul időjárásunk és további lehűlés valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte napos, száraz idő várható, majd a délutáni, esti óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporokra zivatarokra. Néhol felhőszakadás és jégeső is lehet. A szél északnyugatira fordul és megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok körül alakul. A késő esti órákra 23-26 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-18 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. A délutáni órákban időnként erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan lehetnek záporok, esetleg gyenge zivatarok. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten mérsékelten meleg, időnként esőkkel, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, szalinay, időjárás