Az újabb változást egy Brit-szigetek felett kialakuló úgynevezett blokkoló anticiklonnak köszönhetjük majd. Ez az időjárási helyzet blokkolja majd a déli meleg áramlásokat fölénk. Ezzel egy időben, az anticiklon áramlási rendszerében északnyugatira fordul felettünk az áramlás, mellyel több hullámban egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk.

null

A hűvös levegő első hulláma, várhatóan csütörtök estétől éri el Somogy megyét. Eleinte még napos, száraz idő várható, majd az érkező hidegfront hatására egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak majd, jégeső és felhőszakadás kíséretében.

Csütörtökön már kissé enyhül a nagy meleg, de még így sem lesz hűvösebb 30-32 foknál. Péntekre áthalad felettünk a hidegfront, már jóval frissebb levegő lesz felettünk, azonban a hőmérsékletek továbbra is nyáriasak maradnak, a délutáni órákban általában 25-28 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Vasárnaptól megnő az előrejelzés bizonytalansága. Nagy valószínűséggel egy mediterrán ciklon közelítheti meg hazánk déli tájait, amely a további napok időjárását is meghatározhatja majd. Valószínű, hogy Somogy megyében is felhősebb, csapadékosabb idő kezdődhet. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a csapadékosabb időszakot tartósabb esők, vagy inkább záporos, zivataros jelleg fogja-e jellemezni. A hőmérsékletek is ennek megfelelően alakulhatnak majd a jövőhéten, a tartósan csapadékos időszakokban, mindössze 20 fok körül alakul majd a legmagasabb nappali hőmérséklet, míg a záporos, zivataros napokon, illetve tájakon, elérhetjük majd a 25-26 fokot is. Medárd jellegű időjárás köszönhet tehát be.

A friss számítások szerint, a mostanihoz hasonló kánikula, a következő 10-12 napban nem tér vissza.

Megjegyzés: az előrejelzés meglehetősen bizonytalan, ezért csak jelzésértékű. A nagyobb bizonytalanság főleg a csapadék terén van.

Van esély arra is, hogy a hűvösebb periódus jelentősebb csapadék nélkül telik majd el. Jelentősebb változás esetén, tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: a modell ábrán a brit anticiklon látható. ( H )Az anticiklon áramlási rendszerében északi, északnyugati áramlás alakul ki, melybe beletartozik majd a Kárpát-medence is.
1. Ábra: a modell ábrán a brit anticiklon látható. ( H ) Az anticiklon áramlási rendszerében északi, északnyugati áramlás alakul ki, melybe beletartozik majd a Kárpát-medence is.
2. Ábra: hőmérsékleti ábra június 17. -re. A modell a Dunántúl nagy részére, 18-20 fokot vár legmagasabb nappali hőmérsékletnek.
2. Ábra: hőmérsékleti ábra június 17. -re. A modell a Dunántúl nagy részére, 18-20 fokot vár legmagasabb nappali hőmérsékletnek.
3. Ábra: hőmérsékleti diagram Kaposvár és környékére. Szépen létszik a határozott hőmérséklet visszaesés, ugyanakkor a jövő hét elejétől nő a csapadékhajlam is. Az ábrán a piros nyilak, a kiugró csapadékgörbét jelőlik.
3. Ábra: hőmérsékleti diagram Kaposvár és környékére. Szépen létszik a határozott hőmérséklet visszaesés, ugyanakkor a jövő hét elejétől nő a csapadékhajlam is. Az ábrán a piros nyilak, a kiugró csapadékgörbét jelőlik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, hideg, időjárás, front