Egy anticiklon és a fölénk érkező száraz, egyre melegebb afrikai eredetű levegőnek köszönhetően, tartós kánikulai időszak köszönt be. Vasárnap már nagy területen emelkedik 30 fok fölé a délutáni órák hőmérséklete.
A mostani számítások szerint, a meleg periódus csúcspontja szerdán valószínű, ekkor többfelé mérhetünk majd 35 fokhoz közeli maximum hőmérsékleteket. A fölénk érkező levegő meglehetősen száraz, ezért a következő napokban szinte zavartalan napsütés várható.

Az egyre melegebb idő hatására, nagyobb állóvizeink is gyors melegedésnek indulnak, igazi strandidő várható tehát.

Vasárnap is erős UV sugárzásra készüljünk!

A következő három napban túlnyomóan napos, száraz idő várható, csupán eleinte növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Vasárnap már többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A meleg levegő utánpótlása ezek után sem szűnik meg, hétfőn és kedden már 32-33 fokos maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak megyeszerte.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délutáni órák hőmérséklete 27-31 fok körül alakul. A késő esti órákra 22-25 fokig hűl a levegő.

Hétfő: napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete 14-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 30-33 fokig melegszik a levegő.

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a mostani számítások szerint, csütörtök estig marad a kánikula. Péntektől változékonyabbra fordul időjárásunk, megjelenhetnek a záporok, zivatarok és mérséklődik a meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: sugárzás, idő, száraz, meleg, strand, kánikula, nyár, időjárás