Kedden sok napsütés várható, majd a délutáni óráktól időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és a tegnapinál valamivel kevesebb helyen, szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Van esély arra is, hogy vonalba rendeződött zivatarzóna érje el megyénket. Ebben az esetben jóval hevesebb események is előfordulhatnak majd. A megye déli, délnyugati tájain heves zivatarok is kialakulhatnak, jégeső, felhőszakadás és szélvihar kíséretében. Meleg idő lesz, a délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a helyenként előforduló heves zivatarok miatt.

Szerdán már egy hidegfront közelíti meg megyénket. A rövid napos időszakok mellett, gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. A délutáni órákra 20-25 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön felettünk lesz a hidegfront, gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hőmérséklet visszaesik, a délutáni órákra 19-22 fok közé melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a napos időszakok mellett, időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő estére 17-20 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: a rövid napos időszakok mellett, gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik majd északnyugatira fordul. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 20-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 12-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-22 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: az átmeneti lehűlés után lassú felmelegedés kezdődik. A jövő héten már visszatérhetnek a 25 fok feletti maximum hőmérsékletek, de a záporos, zivataros jelleg maradhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, szalinay, tibor, időjárás