Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a várható felhőszakadások miatt.

Délnyugat felől továbbra is meleg, nedves levegő áramlik fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának.

null


Hétfőn a reggeli ködfoltok feloszlása után napos idő várható, gyorsan melegedő levegővel. A déli óráktól kezdve erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Lokálisan 30-50 mm eső is lezúdulhat, melynek következtében villámárvizek is kialakulhatnak. Zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-27 fok körül alakul, de a tartósan napos tájakon 30 fok is lehet.

Kedden sokfelé kell számítani újabb záporokra, zivatarokra, foltokban felhőszakadással és jégesővel. A hőmérsékletek nem változnak lényegesen.
Szerda estétől északnyugat felől egy hidegfront éri el megyénket. Erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, mellyel frissebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: a napos időszakok mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás és jégeső is lehet. Zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok körül alakul, de a tartósan napos tájakon 30 fok is lehet. Késő estére 18-22 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: a több, kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és sokfelé kell számítanunk záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadás és jégeső is lehet. Zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul, helyenként ködfoltok is kialakulhatnak. A délutáni órákra 25-28 fokig melegszik a levegő.

null

Szerda: időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Napközben megerősödik a délnyugati szél, amely az esti óráktól északnyugatira fordul. A reggeli órák hőmérséklete 13-17 fok között alakul. A délutáni órákra 20-25 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felére lehűlés várható. Eleinte marad a záporos, zivataros jelleg, majd péntektől már szárazabb levegő érkezik hozzánk. A hétvégén ismét emelkedik a hőmérséklet, de a mostanihoz hasonló meleg nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, figyelmeztetés, jégeső, időjárás