Délnyugat felől továbbra is meleg, kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának.

Az Országos Meteorológia Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a helyenként előforduló felhőszakadások miatt.

Vasárnap a sok napsütés mellett, időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Egy-egy zivatargócban akár felhőszakadás, illetve jégeső is előfordulhat. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél. A friss modellszámítások szerint, a hevesebb eseményeknek a megye keleti tájain van nagyobb esélye. A délutáni órák hőmérséklete 25-30 fok között alakul.


Hétfőn és kedden, a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és sokfelé kell számítani újabb záporokra, zivatarokra. Többfelé lehet heves zivatar, felhőszakadással és jégesővel. A délutáni maximum hőmérsékletek mindkét nap 25-28 fok között alakulnak majd.

Megjegyzés: a záporok és zivatargócok helyben képződnek majd, ezért kialakulásuk pontos helyét csak közvetlenül az esemény előtt lehet előrejelezni.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: napos idő várható, időnként erős gomolyfelhő képződéssel. A délutáni órákban szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és jégeső is lehet. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél. A délutáni órák hőmérséklete 25-30 fok között alakul. A késő esti órákra 18-20 fokig hűl a levegő.

Hétfő: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell számítani záporra, zivatarra. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás és jégeső is lehet. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Kedd: a több, kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és sokfelé kell számítani záporra, zivatarra. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. A jövő hét második felétől hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, idő, felhőszakadás, jégeső, zivatar, zápor, időjárás