A napsütés és a meleg hatására, egyre jobban gyűlik az energia a légkörben, melynek következtében a következő óráktól mind több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására.

A zivatargócok helyben képződnek, és a nagyon lassú áramlások miatt nem igen változtatják majd helyüket, éppen ezért, a lassú mozgású zivatarcellák helyenként nagy mennyiségű, akár 30-40 mm csapadékot is leadhatnak. Nem lehet kizárni jégeső előfordulását sem.

Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél.

A késő esti óráktól összeroppannak, feloszlanak a zivatarfelhők.

Megjegyzés: a záporok és zivatargócok helyben képződnek majd, ezért kialakulásuk pontos helyét csak közvetlenül az esemény előtt lehet előrejelezni. Természetesen lesznek helyek, melyeket egész nap elkerül a csapadék. A következő óráktól célszerű figyelni az OMSZ csapadékradarját!

Az alábbi, friss radarképen a Pécs melletti zivatarcella látható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhőszakadás, jégeső, idő, zivatar, meleg, zápor, időjárás