Délnyugat felől továbbra is meleg, ám nedvesebb léghullámok húzódnak fölénk, így labilissá válik a levegő, amely kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. Egy-egy zivatargócban akár felhőszakadás is előfordulhat.

A zivatarok kialakulásának pontos helyét, közvetlenül az események előtt lehet csak meghatározni!


Szombaton, a reggeli órákban már megközelíti megyénket egy felhősáv, amelyből szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Valószínű, hogy a délelőtt folyamán felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, majd
a délutáni órákban újabb erős gomolyfelhő képződés várható, amelyből többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás méretű csapadék is előfordulhat. A szél zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A délutáni órák hőmérséklete 25-30 fok között alakul, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Vasárnap és hétfőn, a több kevesebb napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani újabb záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra. A délutáni maximum hőmérsékletek mindkét nap 25-30 fok között alakulnak, ezen belül a magasabb értékek a tartósabban napos tájakon lesznek.

A fenti radarképen a reggeli órákban érkezett csapadéksáv látható, amelyből többfelé fordult elő kisebb zápor, zivatar. A záporzóna távozása után, átmenetileg felszakadozik a felhőzet, majd a nap folyamán újabb csapadékgócok érkeznek délnyugat felől. Az ábrán narancs nyilak jelzik a záporzónák mozgási irányát.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra. Zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-30 fok között alakul. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek. Késő estére 18-20 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: a napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-30 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Hétfő: a napsütés mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. A hőmérsékletek fokozatosan visszaesnek.

 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, változékony, felhő, zápor, zivatar, időjárás, eső, csapadék