Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, eleinte száraz, majd szombattól már kissé nedvesebb léghullámok érik el megyénket. A sok napsütés mellett erősebb lesz a gomolyfelhő képződés és főként a délutáni óráktól záporok, zivatarok kialakulására is számítani kell.

null

Pénteken még szinte zavartalan napsütés várható, kevés délutáni gomolyfelhővel. Nagyon meleg lesz, a délutáni órákra általában 29-31 fokig melegszik a levegő, de egy-két helyen nem lehet kizárni a 32-33 fokot sem.
Szombaton már kissé nedvesebb léghullám húzódik fölénk, labilissá válik a levegő, amely kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A napsütés mellett erős gomolyfelhő képződésre kell számítani, főként a délutáni óráktól szórványos záporokkal, zivatarokkal.

A zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél.
A kialakuló zivatarok pontosabb helyzetét, csak az események előtti 1-2 órában lehet előrejelezni. Természetesen lesznek majd helyek, melyeket a csapadék egész nap elkerül.

Vasárnap is folytatódik a meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, 27-30 fok közötti maximum hőmérsékletekkel. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

Pénteken erős UV sugárzásra kell készülni!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: túlnyomóan napos idő várható, kevés nappali gomolyfelhővel. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok körül alakul, de néhol ennél is melegebb lehet. A késő esti órákra 20-22 fokig hűl majd a levegő.

null

Szombat: a napos idő mellett, időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 27-31 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek.

null

Vasárnap: a napos időszakok mellett, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. A szél zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok körül alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósabban napos tájakon lesznek.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten folytatódik a nyárias idő. Szinte mindennap kell számítanunk záporok, zivatarok kialakulására. A hőmérsékletek kissé visszaesnek, általában 30 fok alatt maradnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, kánikula, időjárás