Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában Afrikai eredetű levegő érkezik hozzánk. Ez a levegőfajta egyre szárazabb lesz, ezért a következő időszakban nem várható csapadék, legfeljebb a hét legvégén alakulhatnak majd ki átmeneti nyárias záporok.

Hétfőn általában napos idő várható, legfeljebb néha növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A déli szél megélénkül, amely jelzi már a melegebb levegő beáramlását. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.

Kedden, szerdán hasonló idő várható, ám tovább melegszik a levegő. A szinte zavartalan napsütés hatására kedden 25, majd szerdán már 26-27 fok körül alakulhat a délutáni órák maximum hőmérséklete.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A déli szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fokig melegszik. A késő esti órákra 13-16 fokig hűl a levegő.

Kedd: napos, száraz idő várható, csak időnként növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A déli szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Szerda: napos, száraz idő várható. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 10-14 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben igazi nyári idő várható, péntektől 30 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. A hét végén, jövő hét elején szórványosan előfordulhatnak majd átmeneti nyárias zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, idő, nap, felhő, szél, nyár, meleg, időjárás