Megérkezett fölénk az a mediterrán ciklon, amely a hétvégéig megyénk időjárására is hatással lesz. Csütörtökön és pénteken nagy területre kiterjedő, nagy mennyiségű csapadék várható, viharos, időnként orkán erejű széllel. Bár a lehulló csapadék mennyiségében van némi bizonytalanság, a modellszámítások szerint a csütörtöktől szombatig tartó időszak alatt, 30-50 mm eső is leeshet megyénkben.A viharos szél a mai nap folyamán többfelé okozhat majd áramkimaradásokat.

Szélviharok, a medréből ki-kilépő Balaton,kidőlt fák, vezetékszalkadások. Ezek történtek tegnap, és sajnos ma is valami hasonló várható.

Csütörtökön túlnyomóan borult idő várható, sokfelé kiadós mennyiségű csapadékkal. Az északi szél viharos, időnként orkán erejű lesz. A legnagyobb széllökések elérhetik a 90-110 km/h erősséget is, a Balaton térségében azonban, még ennél is nagyobb széllökések lehetnek. A nappali órák hőmérséklete 8-10 fok körül alakul, de a szél miatt ennél jóval hidegebbet érzünk majd.

Pénteken folytatódik a borult, esős idő, többfelé újabb jelentős csapadékkal. Az északi szél csak kissé mérséklődik, azonban így is viharos marad. Szombatra már jelentősen gyengül a ciklon ereje, azonban még mindig a hatása alatt maradunk. Általában erősen felhős idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északi szél jelentősen mérséklődik, azonban egy-egy erősebb széllökésre még mindig lehet számítani. Kissé erősödik majd a nappali felmelegedés.

A következő időszakban lehulló csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: borult idő várható, többfelé kiadós mennyiségű esővel. Az északi szél viharos, időnként orkán erejű lesz. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok körül alakul. A késő esti órákra nem változik lényegesen a hőmérséklet.

Péntek: borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű esővel. Az északi szél továbbra is viharos marad. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok körül alakul. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

Szombat: az erősen felhős ég mellett időnként már elvékonyodhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól jelentős javulás kezdődik időjárásunkban. A jövő héten melegedés kezdődik, azonban délutáni záporok, zivatarok továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: özönvíz, árad, orkán, idő, ciklon, felhő, vihar, szél, eső, csapadék, időjárás