Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Somogy megyére a jelentős, 24 óra alatt 15 mm-t meghaladó csapadék miatt.

Kedden erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső., zápor. A nap folyamán megélénkül, később megerősödik az északi szél.
Hűvös idő lesz, a délutáni órákban általában 13-15 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdától már az érkező erős ciklon hatása alá kerülünk. Többnyire borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Napközben átmeneti szünet lehet a csapadékhullásban, majd a késő délutáni óráktól kezdve, délkelet felől intenzív, tartós esőzés kezdődik, amely eltarthat akár péntek estig is.
Megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi szél. A nappali órák hőmérséklete 13-14 fok körül alakulhat majd.

Csütörtökön felettünk lesz a viharciklon. Tartós, nagy területre kiterjedő, nagy mennyiségű csapadékra kell számítanunk. Az északi szél viharos, időnként orkán erejű lesz. A legnagyobb széllökések elérhetik a 90-105 km/h erősséget is, de a magasabb helyeken ennél erősebb szél is lehet. Hideg idő lesz, a délutáni órákban mindössze 8-10 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet, azonban a nagy szél miatt, ennél jóval alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Pénteken további eső várható és a szél is viharos marad.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 10- 13 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: borult idő várható, eleinte szórványosan kisebb esővel, záporral. Napközben átmeneti csapadékszünet is lehet. A késő délutáni óráktól intenzív esőzés kezdődik. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 7-9 fok körül alakul. A délutáni órákra 13-14 fokig melegszik a levegő.

null

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé intenzív esőzéssel. Nagy területre kiterjedő, nagy mennyiségű csapadék várható. Az északi szél viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombattól jelentősen gyengül a ciklon, de még változékony marad időjárásunk. A jövő héten határozott melegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nemyolo, május, szalinay, időjárás