A jelenlegi modellszámítások szerint, a viharciklon középpontja hazánk keleti, délkeleti határainál lehet majd. A légörvény középpontjában, 995 hPa nyomással éri el hazánkat, amely igencsak erős ciklontevékenységet sejtet.

A ciklonközéppont helyzete azt valószínűsíti, hogy a legerősebb szél, illetve a legnagyobb csapadék a Dunántúlon várható. A ciklon hátoldalán orkán erejű széllel áramlik majd be a hideg a Dunántúl fölé. Főleg csütörtökön, lesznek olyan helyek, ahol mindössze 6-8 fokig melegszik a majd a levegő hőmérséklete.

A viharciklon erős csapadékzónája szerda délután érkezik meg délkeleti irányból. A szerda délutáni, esti óráktól intenzív esőzés kezdődik, amely akár péntek délutánig is eltarthat. A keddtől szombatig tartó időszak alatt, nagy területen, akár 50-70 mm eső is leeshet megyénkben.

Az északi szél szerdától viharossá, időnként orkán erejűvé erősödik. Többfelé lehetnek majd 90-105 km/h erősségű széllökések is. Árvizekre, fa kidőlésekre és ennek következtében áramkimaradásokra is fel kell készülni! A Balaton déli partján az eddigieknél jóval nagyobb területeket önthet majd el a víz! A ciklon szombattól gyengülhet majd jelentősen!
Készüljünk fel az extrém időjárási helyzetre!

Megjegyzés: az előrejelzés a friss modellszámítások alapján készült, amely a lehetséges legkeményebb forgatókönyvet tükrözi! A bekövetkező időjárási helyzet ettől kissé eltérhet majd.

Főkép fotó: Reuters

null
A modell ábrán a viharciklon látható. A ciklon középpontja a keleti határaink közelében helyezkedik el. A ciklon hátoldalán ( kék nyíl ) orkán erejű széllel, hideg levegő érkezik a Dunántúl fölé.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, zsófia, vihar, időjárás