Szombaton eleinte még lehetnek felhők felettünk, majd többnyire napos idő várható. Az átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórt záporok előfordulhatnak. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul, de ahol tartós napsütés lesz, ott 1-2 fokkal ennél is melegebb lehet.

Vasárnap, egy érkező hidegfront előterében még meglehetősen meleg levegő érkezik fölénk, ezért a déli órákig erőteljes lesz a felmelegedés, többfelé mérhetünk majd 24-26 fok közötti maximum hőmérsékleteket, majd a délutáni óráktól már lassú lehűlés kezdődik. Eleinte még lehet napsütés, majd később erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Megerősödik a délnyugati szél, amely az esti óráktól északnyugatira fordul.

Hétfőre 5-6 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Eleinte még erősen felhős idő várható, kisebb esővel, záporral, majd később felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap, de elszórt záporok kialakulását továbbra sem lehet kizárni. Az északnyugati szél még többfelé erős lehet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb elszórtan alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok körül alakul, de a tartósan napos tájakon 25 fok is lehet. Késő estére 13-16 fokig hűl a levegő.

null


Vasárnap: eleinte napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, majd később északnyugatira fordul. A reggeli órák hőmérséklete 9-12 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fokig melegszik a levegő.

null


Hétfő: eleinte még felhős idő várható, kisebb esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet, de elszórt záporok kialakulását ezután sem lehet kizárni. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul. A délutáni órákra 16-18 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: keddtől egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. Sokfelé várható jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék, viharos szél kíséretében. Erős lehűlés várható, szerdától 10-13 fokos csúcshőmérsékletek valószínűek megyénkben. A mostani számítások szerint, szombattól javulhat az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, szalinay, időjárás