Az ok egy fejlett mediterrán ciklon, amely jövő keddtől napokig meghatározza majd időjárásunkat. A kialakuló időjárási helyzet egyelőre kísértetiesen hasonlít a 2010-es májusi helyzetre. Akkor a Zsófia névre keresztelt vihar ciklon a Dunántúl nagy részén komoly károkat okozott.

Kedden megérkezik fölénk a ciklon, melynek hatására délnyugat felől intenzív esőzés kezdődik. A légörvény előoldalán meleg, nagy nedvességtartalmú, míg hátoldalán hideg levegő érkezik fölénk. Ez a két levegőfajta a Kárpát-medence felett fog egymással keveredni. A ciklon csapadékzónája valószínűleg beragad majd felettünk, így napokig tartó esőzés várható, helyenként nagy mennyiségű, összességében akár 40-70 mm csapadékhozamokkal. Nem lehet kizárni árvizek, villám árvizek kialakulását sem. A fő veszélyességi tényező azonban a szél lesz.

A jelenlegi számítások szerint napokig tartó viharos (80-100 km/h) erősségű szélre kell készülnünk. Az eleve nedvességgel telített talaj, valamint a további kiadós esőzések, illetve a viharos szél együttes hatására helyenként fa kidőlésekre, ennek következtében áram kimaradásokra is fel kell készülni a megyében!

A viharciklon valószínűleg péntektől gyengülhet majd jelentősebben.

Megjegyzés: mivel mérsékelt övi viharciklonról van szó, ezért az előrejelzés bizonytalansága a szokásosnál is nagyobb. A mostani előrejelzés a lehetséges legkeményebb forgatókönyvet tükrözi. Amennyiben jelentős változás áll be a modellszámításokba, abban az esetben tájékoztatjuk olvasóinkat!

null

Összesített csapadékmennyiség a jövő keddtől péntekig tartó időszakra. A modell alapján a Dunántúl nagy részén akár 60-70 mm eső is leeshet a jelzett időszak alatt.

null

Szélerősség előrejelzés a jövő hét közepére. A Dunántúl feletti sűrű izobárvonalak orkán erejű szélvihart jelentenek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zsófia, 2010, vihar, időjárás