Viharos lesz az északi, északkeleti szél - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legerősebb széllökések a Dunántúl nyugati részén 80-90 km/h körül alakulhatnak. Éppen ezért a siófoki, a fonyódi és a marcali járás területére is elsőfokú riasztást adtak ki.

Ide kattintva néhány jó tanácsot olvashat vihar idejére. Azért, hogy minél kisebb legyen a kártétel, a baleset és a bosszúság.

Az elmúlt 24 órában egyébként a megyében többfelé volt nagy mennyiségű csapadék. Főleg Somogy déli, délkeleti tájain, helyenként 50-110 mm eső hullott. A friss ma reggeli adatok szerint, Barcson 106-110 mm eső esett, ez a mennyiség körülbelül 3 havi csapadéknak felel meg.

Jó hír ugyanakkor, hogy a kiadós, nagy mennyiségű esőt adó frontrendszer lassan távolodik térségünkből. A front mögött hideg, szárazabb levegő érkezik, ezért megszűnik a tartós csapadék, felszakadozik a felhőzet.


Vasárnap eleinte borult idő várható, további kisebb esőkkel, majd a déli óráktól kezdve csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. Az északi szél erős, helyenként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete mindössze 13-16 fok között alakul, de a szél miatt ennél  alacsonyabb lesz a hőérzetünk. Hétfőn felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel, csapadék már nem várható, majd keddtől már melegszik az idő, a délutáni órák hőmérséklete elérheti a 20 fokot is, azonban a hajnal hideg lesz, a derült, szélvédett völgyekben gyenge talaj menti fagy is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte borult idő várható, kisebb esővel, záporral, majd a délutáni óráktól megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 13-16 fok között alakul. A késő esti órákra 8-10 fokig hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék továbbra sem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 2-5 fok között alakul, néhol nem lehet kizárni a gyenge talaj menti fagy előfordulását sem! A délutáni órákra 17-20 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten újabb felmelegedés kezdődik, visszatérnek a 20 fok feletti hőmérsékletek. A jövő hét vége felé ismét nő  a záporok, zivatarok valószínűsége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, Balaton, felhő, vihar, front, szél, zápor, eső, csapadék, időjárás