A front útját heves záporok, zivatarok, helyenként szélvihar, majd a késő délutáni óráktól tartós, intenzív esőzés kíséri. A nap folyamán, egy-egy intenzív zivatargócban felhőszakadás, (20-40 mm eső)  valamint jégeső (jégátmérő 1-2 cm) is lehet. Vasárnap délig, főleg a megye déli, délkeleti tájain, összességében akár 30-60 mm csapadék is eshet.


Szombaton eleinte még lehet kevés napsütés, majd a déli óráktól kezdve, időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar.

Helyenként heves zivatar is lehet, felhőszakadással, jégesővel kísérve.
Felhőszakadások alkalmával akár 20-40 eső is lezúdulhat. Zivatarok környezetében az északira forduló szél viharossá fokozódhat. A késő délutáni óráktól kezdve, a front valószínűleg lelassul, hullámot vet, ezért kiadós csapadékzónájával beragad felettünk, ennek következtében tartós, intenzív esőzés kezdődik.

A vasárnap déli órákig, főleg a megye déli, délkeleti tájain, összességében akár 30-60 mm csapadék is lezúdulhat. A nagy mennyiségű csapadék helyenként villám árvizeket is okozhat. Vasárnap eleinte még borult idő várható további esőkkel, majd csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 13-16 fok között alakul. Hétfőn felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel, csak elvétve fordulhat elő futó zápor. Kissé már melegszik a levegő, de a hajnali órák meglehetősen hűvösek lesznek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A késő délutáni óráktól tartós, intenzív esőzés kezdődik. Az északira forduló szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A késő esti órákra 12-16 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: eleinte még borult idő várható, további esővel, majd napközben felszakadozik a felhőzet. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. A délutáni órákra 13-16 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Legfeljebb néhol lehet futó zápor. Az északnyugati szél kezdetben erős lesz, majd később mérséklődik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 14-17 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepére jelentősen melegszik a levegő, visszatérnek a 20 fok feletti hőmérsékletek. Eleinte száraz idő várható, majd a hét második felétől ismét növekszik a záporok, zivatarok valószínűsége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, idő, eső, árvíz, jég, zivatar, zápor, csapadék, időjárás