A délelőtti sok napsütés hatására, labilissá válik a légkör, és a magasra törő gomolyfelhőkből, elsősorban a délutáni óráktól, szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső is előfordulhat. Pénteken a délelőtti napos idő után, erős gomolyfelhő képződés várható és a délutáni óráktól szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás és jégeső is lehet. Nyárias meleg lesz, a délutáni órákra általában 22-24 fokig melegszik a levegő, de a tartósan napos tájakon ennél is melegebb lehet.


Szombaton hidegfront éri el megyénket. A délelőtti órákban még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra. Az esti óráktól tartós esőre is lehet számítani. A vasárnap reggeli órákig, főleg a megye déli, délkeleti területein, akár 20-40 mm eső is lehullhat.

Szombaton a szél északira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legmagasabb hőmérsékletek a déli órákban állhatnak majd be, ekkor még 18-21 fok közötti értékeket mérhetünk, majd a délutáni óráktól már csökken a hőmérséklet. Vasárnap eleinte még borult idő várható, a déli tájakon esővel, záporral, majd felszakadozik a felhőzet, többfelé  a nap is kisüthet. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órákban 13-16 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Fenti ábránk azt mutatja, hogy a megye déli, délkeleti tájain, a szombat déli óráktól vasárnap reggelig tartós időszakban, akár 20-40 mm eső is lehullhat. A megye más tájain is jelentős csapadék valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a délelőtti napos idő után, időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Egy-egy zivatargócban felhőszakadás, kisméretű jég is lehet. A délutáni órák hőmérséklete 21-24 fok körül alakul, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb sem kizárt. Késő estére 13-16 fokig hűl a levegő.

Szombat: a délelőtti órákban még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé kezdődnek esők, záporok, zivatarok. Többfelé lehet jelentős, néhol nagy mennyiségű csapadék. Az északira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 9-13 fok között alakul. A délutáni órákra 18-21 fokig melegszik a levegő. A megye északi tájain ennél már hűvösebb is lehet.

Vasárnap: eleinte még erősen felhős idő várható, délen esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap is. Az északi szél erős, főleg a Balaton térségében viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. A délutáni órákra 13-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: jövő hét keddtől, szerdától melegedés kezdődik. Eleinte száraz levegő lesz felettünk, majd a későbbiekben ismét megnő a záporok, zivatarok valószínűsége.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, idő, jég, felhő, zápor, eső, csapadék, időjárás